Begränsningar skapar kreativitet

Begränsningar skapar kreativitet…Eller…Ta vad man har!

Innan ni klicka vidare till själva uppgiften ska ni sätta någon slags begränsning. Detta för att öka din kreativitet och komma fram till ett uttryck som annars du skulle inte ha upptäckt.

Ta vad man har PAPPER 

  1. Experimentera med att teckna/måla på annat än vitt papper som t.ex tapetrester, dagstidningar, kartong, tyg, silkespapper, mm. Tänkt att uttrycket kan ändra sig mycket genom att teckna ovanpå en viss tidningsartikel/rubrik, men en annan bakgrundsfärg/mönster eller ett papper som har en annan tjocklek eller yttextur. 
  2. Man kan även kombinera olika papper i kollage för att uppnå uppgiften. 
  3. Använd papper som själva “linjerna” i din bild.

Ta vad man har TECKNING/MÅLERI  

  1. Teckna med aska eller en kall kolbit som ligger kvar i vedspisen. Använd direkt på papper eller blöt med vatten och måla.
  2. Använd billiga tuschpennor som akvarellfärg. Rita en linje och sedan med vatten dra vatten längst en sida. Experimentera snabbt först på ett skräppapper för att se hur fort man måste arbeta och upptäck färgernas egenskaper. 

    Tusch som skär sig med vatten.

  3. Använd bärsaft som akvarellfärg. Pressa bär genom en sil och sedan måla tillsammans med vatten. Kryddor som senapspulver kan också användas. Man kan även experimentera med att binda med äggula, olja eller gelatin.

Ta vad man har SKISSA

  1. Skissa i papper. På sådant sätt kan man leka med formen och kompositionen samtidigt som man kan återanvända “skisserna” till framtiden. Det är särskilt bra om man har inte tillgång till ett ljusbord, Photoshop eller om du hitta en form i en tidning som du vill klippa ut och jobba vidare med.
  2. Skissa/teckna med tråd doppad i färg eller blöt aska.

Nu har jag bestämt begränsningen och går vidare till uppgiften.